Tæm Dit Sind Og Skab En Bedre Verden

Tæm dit sind og skab en bedre verden

Følelser er kraftfulde energier. Det er vibrationer, og de er der altid. Når deres udtryk er kærligt, ønsker vi dem velkommen. Men er de trælse og svære, vælger vi ofte, at aktivere en strategi for overlevelse.

Jeg har observeret 3 strategier, jeg selv benytter mig af, når mine svære følelser har kapret mig. Når jeg har sat overlevelsesstrategien i bevægelse, har jeg ikke været klar over det. Det er sket per automatik, og jeg er først blevet klar over min strategi bagefter. Jeg har opdaget mine valgte strategier gennem stilhed og refleksion i form af hv-spørgsmål, som jeg besvarer på skrift.

Når der sker smertefulde ting i vores liv, mentalt eller fysisk, benytter vi ofte:

  • Flugt – Her forsvinder vi ind i andre gøremål, eller skaber et pusterum for os selv, hvor vi kan komme til hægterne igen. Vi ser tv, åbner køleskabsdøren eller går på de sociale medier. Er man ikke vaks og observant, bliver man hængende i flugten.
  • Angreb – Her angriber vi den eller det, der synes at være årsag til vores ubehag eller lidelse.
  • Forsvar – Her kommer vi med forklaringer og retfærdiggører vores adfærd.

Det er godt at have overlevelsesstrategier, da de kan redde os i øjeblikket. Og vi har dem jo, fordi de engang var nødvendige for vores overlevelse. Men det behov har vi ikke længere i den moderne vestlige verden. I dag er den overhængende fare, at vi hænger fast i en forældet strategi, der hæmmer vores livsglæde og udfoldelsen af vores fulde potentiale i livet.

Følelser er kraftfulde energier. De gode skal slippes løs. De ødelæggende bør tæmmes (ikke undertrykkes). Det er til fordel for både dig selv, dine omgivelser og verden som helhed. Jeg har lyst til at dele min egen rejse til større bevidsthed – gennem følelser, tanker og historier. Måske genkender du noget i dig selv, i fragmenter af min fortælling.

Pia version 1.0

Pia version 1.0 (tiden før min kræftdiagnose i 2013) var god til at gøre andre ansvarlige for sine følelser; politikere, kærester, bankrådgivere, chefer, kollegaer, familiemedlemmer og så videre. Kender du det? Nogen gør noget, og du bliver følelsesmæssigt påvirket. Det kan både være rart og forfærdeligt.

Pia version 1.0 fortalte mange historier og hang fast i dem. Det gjorde dem omkring hende også. Faktisk gør vi det alle sammen. Det er ikke problematisk, at vi fortæller historier om os selv og alt det, der er overgået os gennem livet. Vi skal blot ikke blive vores historie, og det gør vi desværre ofte. Det begrænser og hæmmer os. Det gør os små.

Når vi hænger fast i en gammel historie, genspiller vi en gammel lidelse og lider igen. Det er som at se en dårlig film igen og igen. Det giver ikke mening, men vi gør det alligevel. Tankevækkende, synes jeg.

Pia version 1.0 var meget styret af sine tanker og følelser. Hun definerede sig selv ud fra fortiden og dens hændelser. På godt og ondt.

Pia version 1.0 var glad og tilfreds, men ikke lykkelig. Hun kæmpede meget og blev kaldt en fighter. Derfor troede hun, at hun var allermest rigtig, når hun kæmpede. Puha……

Genkender du følelsen af at kæmpe? Med dig selv og med andre. Den daglige tanke om, at vi må tage sig sammen. Vi hanker op i os selv og kæmpe videre. Dag for dag for dag.

Stop – Lyt – Lær – Juster

For at vågne op til større bevidsthed, skal man ofte have (eller opleve) et wake-up-call.

I dag forstår jeg, at jeg har fået mange ’opringninger’ igennem mit liv, men jeg tog bare ikke ’telefonen’. Jeg havde for travlt, lavede bortforklaringer og havde undskyldninger for min tilstand. Jeg har haft ondt i både krop og sind, men slog det hen, som de fleste mennesker gør.

En opringning kan komme i form af et symptom; hovedpine, træthed, mavesyre, ledsmerter, tristhed, vrede, diagnoser, brok og beklagelser, ensomhed, udbrændthed…..

Listen er lang. Fordi alle omkring mig også oplevede vestlige livssymptomer, antog jeg det for et uundgåeligt grundvilkår i livet. Jeg kæmpede videre, som 98 % af den danske befolkning gør. Og vi betaler alle en pris for vores valg, og accept af effekten vores valg afstedkommer. Prisen er bare forskellig fra person til person.

I 2013 fik jeg et opkald så stort, at jeg ikke kunne overhøre det: ”Du har uhelbredelig kræft”. Siden da har intet været som før. Jeg har tit, i bagklogskabets lys, tænkt: ”Gid jeg dog havde taget telefonen noget før”. Men jeg ved godt, at jeg ikke kan spole tiden tilbage. Det giver ikke mening at hænge i fortiden. Jeg må ind i nuet og leve livet derfra.

Husker du at lytte til de opkald du får?

Når noget føles smertefuldt eller svært i dit liv, så er det et opkald. Overhør det ikke. Skab eller giv dig selv lidt tid til at undersøge smerten. Læg ikke røret på. Lyt og juster din kurs. Din sjæl vil dig det bedste, og når du lytter til den, kommer du ind i din sande essens. Herfra kan du udfolde dit fulde potentiale. Gør det! Og oplev den lykke og tilfredsstillelse, der flytter ind i dit liv.

Pia version 2.0

I tiden efter min diagnose, gik min mentale version 1.0 langsomt til grunde. Jeg valgte bevidst, at rive mit gamle ’hus’ ned og bygge et nyt. Det blev bygget på et helt nyt og meget anderledes fundament, end det jeg tidligere havde haft. Jeg startede forfra med udgangspunkt i en undersøgelse af, hvem jeg i virkeligheden er.

Jeg er ikke min historie. Jeg er ikke min programmering. Jeg er så meget mere. Men hvem og hvad er jeg så?

Jeg satte spørgsmålstegn ved hver en tanke, følelse og overbevisning. Jeg valgte at være nysgerrig og fordomsfri. Først overfor mig selv og sidenhen andre. Det er til stadighed en disciplin, jeg må træne. Og jeg minder dagligt mig selv om at være kærlig og tålmodig i processen.

Det var, og er, som en ny skabelsesproces. Jeg er langsomt blevet til Pia version 2.0. Gennem terapi, vejledning og stilhed er jeg blevet bevidst om mine tanker, følelser, historier og overbevisninger. I dag hjælper jeg andre mennesker med at gennemføre den samme rejse.

Siden diagnosen i 2013 har jeg udsat mig selv for en gevaldig omprogrammering. Tanker og følelser er kraftfulde størrelser. Hvis jeg vil skabe det liv, jeg ønsker, må jeg skabe bevidsthed om, hvad jeg tænker, hvad jeg føler, hvilke historier jeg fortæller og hvilke mønstre jeg hænger fast i.

Det er mine ord, der afslører mine tanker. Så hvad er det, jeg går og tænker og siger? Det er en undersøgelse, ethvert menneske bør indlede. Hvis vedkommende altså vil leve et autentisk og glædesfyldt liv. Og ønsker at være medskaber af en bedre og mere kærlig verden.

Pia version 2.0 har opdaget, at følelser bare er information. Hun søger til stadighed ikke at reagere spontant (flygte, bebrejde, placere skyld, forsvare sig) men stopper op i nuet, og tager informationen til sig.

At pege fingre af andre, har aldrig gjort et menneske godt. Hverken andre eller dig selv.

Spørgsmålet der følger, er:

Hvad vil denne oplevelse eller følelse lære mig? Jeg bliver ved med at spørge ind, indtil svaret er positivt og kærligt. Bebrejdelser, domme eller forsvar, kan ikke bruges til noget, når vi ønsker at vokse og blive klogere på livet, og os selv.

Pia version 2.0 tager ansvar for sit liv, sine gerninger og drømme. Det er et dagligt arbejde. Hun luger ukrudt i sin mentale have, og nærer de smukke blomster og træer.

Pia version 2.0 har lært, at følelser ikke fortæller noget om andre, men meget om én selv. Når vi vælger at bruge denne information aktivt og med læring for øje, så vokser vi som mennesker og sjæle.

Hvilken strategi virker så?

Verden har brug for, at vi alle højner vores bevidsthed og bliver mere fredsommelige og kærlige. Et første skridt kan være, at tæmme sit sind og sine handlinger. Der er ikke tale om undertrykkelse af følelser eller tanker. Når vi tæmmer noget, tager vi magten hjem og kan handle til alles bedste. Det er ikke dine følelser, der skal styre dig. Du skal sætte dig i førersædet, som en ansvarsfuld voksen. Særligt når vores følelser er af ødelæggende karakter, kan det være en god idé, at stoppe op med spørgsmålene:

  • “Er det smart at reagere lige nu, hvor jeg er i mine følelsers magt?”
  • “Det jeg føler og tænker lige nu, hvad siger det om mig?”
  • “Findes der en løsning, der gavner alle involverede parter?”

Husk at være kærlig og tålmodig overfor dig selv i processen. Du gør dit bedste. Slå ikke dig selv i hovedet. Peg ikke fingre, men brug informationen til noget godt.

Fred og alt godt til dig og dine kære.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.